donderdag 24 oktober 2013

Ierse flapjack

Toen Gea en ik zaterdagmiddag in ons huisje aankwamen, had onze gastvrouw een schoteltje met heerlijke zelfgemaakte scones en flapjacks neergezet. Zoals ik gisteren al zei, zijn flapjacks (die havermoutkoeken) echt de ontdekking van ierland. Dus nadat we ons geinstalleerd hadden met een kop koffie, konden we dus even heerlijk genieten van deze lekkernijen. En het was zooooo lekker.


 
En toen wij maandagavond nog even gezellig met onze gastvrouw stonden te kletsen, wilde ik toch heel graag het recept weten. En deze gaf ze met veel plezier. Uiteraard ging het volgende kwartier alleen maar over eten en over het bakprogramma op de BBC, zoals wij die kennen als : "heel Nederland bakt".
 
Vanavond dus de flapjack's gebakken volgens origineel Iers recept van Elenor. En ze zijn toch lekker en mooi geworden. Zie hierboven, want dat is mijn baksel. Hieronder nog even "de making off..."
 
 
 Nog 10 seconden, haha

 
En alvast gesneden in het bakblik. Dat moest van Elenor. 

Morgenmiddag moet ik nog even naar Gea. De helft van mijn koffer ligt nog bij haar. Ik had namelijk iets teveel bagage bij mij. Maar Gea......nog een kleine 16 uur en dan krijg je weer een heerlijke flapjack (wat een belachelijke naam trouwens) . Het recept is supersimpel:

de bodem is 50 gram boter smelten, 125 gram bloem er door roeren en indien nodig een beetje water. Dit over een kleine schaal van 23x23cm platdrukken. Dan een laag jam er over. Welke je zelf lekker vindt. Ik heb vanavond zelfgemaakte pruimenjam (door een kennis) gebruikt. En de top is de eigenlijke flapjack: 175 gr havermout, 125 gram suiker en 125 gram gesmolten boter en daarna nog 1 ei toevoegen. Dit alles dus door elkaar en deze laag over de jam strijken. 20 minuten op 180 graden bakken. Een kind kan de was doen. Dus met een half uurtje is alles klaar. En met 10 minuten is alles op. De kinderen vinden hem ook heerlijk. Niet helemaal verantwoord, maar soms moet dat kunnen. Succes er mee.

 

Geen opmerkingen: